sc-HeerenveenDe Noord-Koreaanse succescoach Stie Len-Muorre is in beeld om Foppe de Haan af te lossen na zijn interim-periode bij sc Heerenveen. De Friese club is op zoek naar een trainer nadat Dwight Lodeweges in oktober opstapte vanwege de teleurstellende resultaten. De Haan liet de club weten van zijn vrouw uiterlijk tot de kerst plaats te mogen nemen op de bank, waardoor de zoektocht naar een nieuwe oefenmeester op dit moment in de hoogste versnelling gaat.

De 37-jarige Stie leek voor Heerenveen in eerste instantie niet haalbaar, maar de gedecoreerde oefenmeester bleek toch oren te hebben naar een verblijf in Noord-Nederland. De Noord-Koreaan is voor het Europese voetbal misschien een volslagen onbekende, maar uit berichten in de Noord-Koreaanse staatsmedia blijkt de lijst met behaalde succes bijkans eindeloos. Met name het feit dat Stie in zijn nog korte carrière zevenmaal ongeslagen kampioen van Noord-Korea wist te worden, wekte nieuwsgierigheid in het oudste veenkanaaldorp van Nederland.

Stie wordt in zijn geboorteland ook wel de Stalen Muur genoemd. In 2012 stuurde hij twee spelers van zijn huidige club naar een strafkamp om als bewaker hun traptechniek bij te schaven. Het duo domineerde de jaren daarna het nationaal kampioenschap vrije trappen in eigen land. Nadat de twee geen rol van betekenis meer konden spelen op het veld, maakte Stie het duo belangrijk in de kleedkamer. Nog altijd hangen afbeeldingen van hun toegetakelde lichamen boven het bord waarop de opstellingen bekend gemaakt worden.

“Ik denk dat Stie de juiste man is om mij op te volgen”, vertelt interim-coach De Haan die de club adviseerde in de zoektocht naar een nieuwe coach. “Na een korte periode van vaderlijke liefde, vertrouwen en begrip, heeft deze ploeg een stevige leider nodig. Een harde hand, een stukje discipline.”

De Haan zegt niet bang te zijn dat Stie’s methoden een aanslag zullen zijn op de huidige spelersgroep. “We hebben een brede selectie. Dat er de komende tijd een paar spelers mysterieus zullen verdwijnen, kunnen we wel opvangen. Maar laat me jullie dit vertellen: ik zit liever in een Noord-Koreaans strafkamp, dan thuis op de bank naast mijn vrouw.”

Reacties